blank
 
 

Szinte semmit sem vesztett népszerűségéből Olaszország az elmúlt évtizedek alatt. Hiába politikai csatározások, pénzügyi válságok, az utazók körében mégis közkedvelt maradt, mert rengeteg látnivalóval kecsegtet az ókori Római Birodalom mindenütt fellelhető nyomaitól a káprázatos vulkánokon keresztül egészen a homokos tengerparti pihenésekig. Az utazó mindent megtalálhat, amit csak akar és ehhez igazán nagy szabadságot ad az autós utazás lehetősége.

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

olasz-autopalyaNagyszerű, hogy végig autópályán haladhatunk, így a távolságok már nem vesznek igénybe olyan sok időt, mint 20-30 éve. Magyarországról az M7 autópályán haladva, Szlovéniát átszelve érhetjük el a leghamarabb Olaszországot.  Bibione, a népszerű üdülőhely kb. 7 óra utazással elérhető!

Olaszországban jó minőségűek az autópályák és összesen kb. 3000 km sztráda áll az utazók rendelkezésére, jó az úthálózat és a minőségük is megfelelő. Az autópályákon kapus rendszer működik, egységes országos matricát nem tudunk váltani. Az útdíj kalkulálásában segítségünkre lehet az alábbi link: http://www.autostrade.it/en/il-pedaggio/come-si-calcola-il-pedaggio

Sebességhatárok megegyeznek az Európában és nálunk megszokottakkal: Településeken belül 50 km/h, településeken kívül, országutakon 90 km/h, gyorsforgalmi úton 110 km/h, és autópályán 130 km/h

Jó tudni:

EU betegbiztosítási kártyát minden körülmények között vigyük magunkkal és külön kössünk utasbiztosítást is! Ennek a kötvényét szintén tartsuk magunknál.

A helyi sofőrök nem feltétlenül tartják be a Kresz előírásait, Olaszországban sok a közlekedési baleset és a koccanás az elsőbbség meg nem adása miatt, valamit a gyorshajtás is számos baleset okozója. Körültekintően vezessünk!

Az ország szinte minden történelmi városa behajtási engedély köteles! Az itthon vagy kinn bérelt autóknak nincs ilyen engedélye! Amennyiben ilyen autóval ide behajtunk, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet. 2019. február 25-től Európa legszigorúbb városi forgalomkorlátozása lépett életbe Milánó területén. A forgalomkorlátozás értelmében tilos hétköznap 7:30 és 19:30 között (kivéve ünnepnapok) az EREA B területén közlekedni fokozottan szennyező, ill. a 12 métert meghaladó hosszúságú járművel. Emissziós besorolás alapján tilos behajtani az AREA B területére az alábbi járművekkel:

Euro 0 benzinüzemű autó;

Euro 0,1,2,3, dízel DFP nélkül;

Euro 3 DFP dízel, V.5 > 0,025 g/km;

Euro 0,1,2,3 dízel DFP (Euro 4 alatti szűrőkapacitással);

kettős, benzin/gázüzemű, ill. benzin/metán autók Euro 0,1,2.

  1. október 1-től a fenti korlátozás az Euro 4 dízelautókra is kiterjed!

Az esetleges kérdésekkel Milánó város önkormányzatának központi számán: +39/020202 lehet érdeklődni hétfőtől szombatig 8 és 20 óra között.

Behajtási ellenőrzőpontok: https://geoportale.comune.milano.it/MapViewerApplication/Map/App?config=%2FMapViewerApplication%2FMap%2FConfig4App%2F448&id=ags

Nemzetközi zöldkártya megléte kötelező! A magyar jogosítványt az olasz hatóságok elfogadják.

Autós segélyhívó: 803116Rendőrség: 122

Tűzoltóság: 115

Mentők: 118

Az üzemanyagárak itt ellenőrizhetők: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/uzemanyagarak-europaban/

Időjárás: https://www.meteo.it/

A megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék.

Olaszországban szabadon használható az itthoni mobilinternet keretünk és hazai percdíjjal telefonálhatunk. Érdemes több térképes applikációt letölteni és azokat használni utazás közben, főleg, mert Olaszországban a kevésbé turisták által frekventált részeken nem-, vagy nagyon rosszul beszélnek angolul. Vészhelyzet esetére egy autós térképet is ajánljuk, hogy vigyen magával minden utazó.

Hivatalos fizetőeszköz az Euro. Bankkártyát, betéti és hitelkártyát szinte mindenhol elfogadnak, pénzt csak keveset váltsunk itthon, inkább használjuk a bankkártyáinkat vagy az egyre divatosabb TransferWise és/vagy Revolut applikációkat és a hozzájuk tartozó Mastercard kártyákat.

Egyéb hasznos információk a konzuli szolgálat weblapján olvashatók: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag#b