Az örök semleges kis, ám gyönyörű Alpesi ország Svájc. Legendás filmek kockáiról köszönnek vissza lenyűgöző hegyei és tavai. De nem csak a filmesek kedvelt forgatási helye, hanem sok téli sport kedvelőt is vonz, nyáron jól kiépített túraútvonalakon élvezhetjük a tájat. Ebben a cikkünkben hasznos tanácsokkal szeretnénk szolgálni Svájcot autóval felfedezni kívánó kalandoroknak.

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

Svajc autópálya-hálózatSvájc könnyen és gyorsan megközelíthető ország. Magyarország felől Ausztrián és Németországon át a leggyorsabb elérni a határt. Végig van autópálya, ezért kb 10 óra vezetést követően már az apró országban találhatjuk magunkat.

Az utak kiváló minőségűek és nagyon jó az úthálózat, az alsóbb rendű utak tekintetében is.

Az országban matricás fizetőrendszer van használatban, de csak éves matricát lehet venni! Ez 40 frank, körülbelül 37 € és 14 hónapig érvényes. További hasznos információk: https://www.autobahnen.ch/index.php?lg=001&page=014

Nemzetközi zöldkártya kötelező!

Megengedett sebességhatárok:

Lakott területen belül: 50 km/h

Országúton: 80 km/h

Gyorsforgalmi úton: 100 km/h

Autópályán: 120 km/h

Teljes autópálya-hálózat: http://www.svajc.autopalyan.hu/

Jó tudni:

Svájc nem EU tagország! Ennek ellenére beutazhatunk kártya formátumú személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel is. EU-s betegbiztosítási kártyával az országban a magyar állampolgárok igénybe vehetnek bizonyos egészségügyi ellátásokat, de kérjük kössenek külön utasbiztosítást!

Mivel az ország jelentős része magashegység ezért téli útviszonyok között gyakori a lavinaveszély! A hegyi utak egyes részeit ilyenkor lezárják, de előfordulhat, hogy a hágókon és alagutakon is számítani kell lezárásokra. A kijelölt útszakaszokon a hólánc használata kötelező! Bővebb információ: https://www.tcs.ch/fr/tools/inforoute-situation-trafic/

2019 óta 

Rendőrség: 117

Tűzoltóság: 118

Mentők: 144

Aktuális üzemanyagárak itt ellenőrizhetők: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/uzemanyagarak-europaban/

Svájc nem csatlakozott az EU roaming-hoz így vigyázzunk, mert a határt átlépve már a 2. díjzónába tartozó tarifák érvényesek. Az extrém magas költségek elkerülése miatt ajánljuk, hogy vásároljon feltöltőkártyás sim kártyát és egy kártyafüggetlen mobilkészüléket vigyen magával. Sokat spórolhat ezzel!

A terrorizmus és pénzmosás elleni küzdelem miatt az ország korlátozta a készpénzbevitelt. A 10.000 CHF-nél nagyobb összeget nem lehet az országba bevinni! Ehhez külön engedély kell és meg kell indokolni mire kívánjuk elkölteni és a pénz eredetét is igazolni kell.

Megengedett véralkoholszint: 0,5 ezrelék

Időjárás információk: https://www.yr.no/?lang=en