blank
 
 

Az elmúlt években egyre több kiránduló, túrázó és érdeklődő indul útnak Romániába, nem csak a Fogarasi havasok miatt, hanem a gyönyörű városok, ódon kastélyok, jó levegő, finom ételek és szinte turisták által teljesen érintetlen természeti látnivalók miatt is. Keleti határszomszédunk nagyon sok lehetőséget kínál az autós turistáknak, ebben szeretnénk most segíteni.

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

Románia autópályáiRománia Magyarországgal közös határszakaszán több ponton is könnyen átkelhetünk autóval annak függvényében, hogy Románián belül mi a célunk. A legismertebb és az M3-as autópálya közelsége miatt a leggyorsabban elérhető határátkelő az ártándi. Az M3-asról letérve előbb az M35-ös úton, majd az M4-es egy szakaszán, a 47-es és végül 42-es főúton haladva érhetjük el. A határ túloldalán az első nagyobb város Nagyvárad.

Ha mégsem Ártándnál mennénk át, akkor 10 másik határátkelő közül választhatunk: https://www.utinform.hu/hataratkelok/

Románia autópályái A1 A2 A3 és A4, de nem csak az autópályák fizetősek, hanem minden út, ami DN jelzésű országút. Online vásárolhatunk magunknak pályamatricát, és jelenleg négy különféle matricából választhatunk. 7, 30, 90 napos illetve 12 hónapos időintervallumra. https://www.roviniete.ro/hu

Személygépkocsi lakott területen belül: 50 km/h

Lakott területen kívül, egyéb úton: 90 km/h

Autópályán 130 km/h

Egyéb információk motorkerékpár, furgon és pótkocsival közlekedő személygépkocsik, buszok, nehéz tehergépjárművek részére:  https://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/romania/speed_limits_hu.htm

Autópálya hálózat: http://romaniatourism.com/maps/romania/romania_detail_map.html

Jó tudni:

EU betegbiztosítási kártyát minden körülmények között vigyük magunkkal és külön felhívjuk a figyelmet az utasbiztosítás kötésére! A kettő együtt nagyon hasznos lehet, ha bajba kerülünk elsőnek erre támaszkodhatunk, így az egészségügyi ellátással sem lesz kellemetlenségünk.

Romániában az időjárásnak megfelelően kötelező a téli gumi, a hegyvidéki részeken a hólánc is! Az ország jelentős része hegyvidék, ahol szerpentinek, keskeny kanyarok és sok beláthatatlan útszakasz van, ezen felül jelentős a közúti teherforgalom, az utak sokszor túlterheltek és rengeteg a baleset. Az utak minősége erősen változó. Az utak aktuális állapotáról itt tájékozódhat bővebben: http://www.cnadnr.ro/en

Téli körülmények között a jól felszerelt autó életet menthet, ezért ellenőrizzük indulás előtt, hogy meleg takaró, termosz meleg tea, elakadásjelző háromszög, zseblámpa, elemek és meleg ruha van az autóban. Ne felejtsük el a mobiltelefonjainkat feltölteni, hogy szükség esetén segítséget tudjunk hívni.

Általános segélyhívó: 112Rendőrség: 995

Mentők: 961

Tűzoltók: 981

Az EU roaming bevezetés óta egységes mobilinternet tarifával használhatjuk az Unión belül hazai adatkeretünket. Így nem árt – még ha tudjuk is úticélunkat – hogy közben használjuk telefonunk GPS-ét. Többlet költséggel ez nem jár, ám ismeretlen utakon amúgy is jól jöhet. Az intelligens térképes appok előre jelzik a beleseteket és torlódásokat így már előre szólnak hol érdemes esetleg eltérni az eredetileg kijelölt útvonaltól. Sok időt, bosszúságot és benzint spórolhatunk így!

Korábban már írtuk, hogy európai gyakorlat szerint az autópályák mellett mindig drágább az üzemanyag. Itt is jó, ha pihenőnket egy közeli kisvárosban töltjük és közben inkább ott tankolunk meg. A leggyakoribb és legismertebb töltőállomások: Schell, OMV, Petrom. Használjuk a Google maps-t benzinkút jelző funkcióját, sokat spórolhatunk utunk során már ezzel a kis odafigyeléssel! Az aktuális átlag árakat a Magyar Autóklub weblapján megnézheti: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/uzemanyagarak-europaban/

Romániába útlevél nélkül utazhatunk érvényes személy igazolvánnyal is és természetesen szintén érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznünk. Nemzetközi zöldkártya nem kötelező.

Román autóklub: https://www.acr.ro/?pag=articole&codd=9&coda=39

A megengedett véralkoholszint 0 ezrelék. Zéró tolerancia!