blank
 
 

Montenegrót egyre többen fedezik fel, már nem csak a hátizsákos turisták kedvelt célpontja, ezért egyre többen indulnak útnak autóval a kis balkáni ország felé. Lenyűgöző hegyei, erdei és apró falvai számos utazót elbűvölnek. Szeretnénk néhány hasznos információval szolgálni azoknak, akik repülő helyett inkább autóval közelítenék meg / járnák be az országot.

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

Montenegró autópályaLegegyszerűbben és leggyorsabban Szerbián áthaladva juthatunk el Montenegróba. Kb 10-11 óra az útidő ideális körülmények között, de nincs végig autópálya. Montenegróban egyáltalán nincs autópálya, de Szerbiában több díjköteles útszakasz van, amelyiknek csak egy része autópálya. Erre figyeljünk oda!

Montenegróban a határátlépésnél ellenőrzik a nemzetközi zöldkártyát, ha ez nincs nálunk akkor határbiztosítást kell kötni ott a helyszínen, ellenkező esetben nem engednek be. Így célszerű még itthon kérni nemzetközi zöldkártyát a biztosítónktól. Külön ellenőrzik a láthatósági mellényt, ez kötelező kellék az autósok számára. Rövid távú tartózkodás idejére a hatóságok elfogadják a magyar nyelvű gépjárművezetői engedélyt. 6 hónapnál hosszabb időtartam esetén egyéb szabályok érvényesek.

A határátkelők aktuális forgalma élő kamerákon ellenőrizhető: http://www.kamere.mup.gov.me/index_en.html

Jó tudni:

EU betegbiztosítási kártyát minden körülmények között vigyük magunkkal és külön kössünk utasbiztosítást is! Ennek a kötvényét szintén tartsuk magunknál.

Az ország útminősége hasonló a hazaihoz. A helyi gépkocsivezetők azonban sokszor kiszámíthatatlanul vezetnek és nagy sebességgel, ezért fokozott körültekintéssel vezessünk különösen a hegyi utakon. Nagyon sok a szerpentin, ez megterhelő lehet minden sofőr számára.

Vészhelyzetben hívható általános segélyhívó: 112

Rendőrség: 1122

Tűzoltóság: 1123

Mentők: 1124

Aktuális üzemanyagárak itt ellenőrizhetők: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/uzemanyagarak-europaban/

Időjárás: http://www.weather-montenegro.com/

A megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék.

Megengedett sebességhatárok:

Lakott területen belül: 50 km/h