blank
 
 

Nyáron már hosszú évek óta népszerű szomszédos tengerparttal rendelkező országunk Horvátország. Számos kellemes tengerparti város közül választhatunk úti célt, és megközelíthetőség tekintetében is egyre javul a helyzet. A közvetlen magyar-horvát autópálya rendszer összekapcsolása lényegesen rövidítette az autós utazási időt a nyaralóövezetekig.

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

Horvátország autópályaHorvátország felé a legtöbben az M7-es autópálya irányából érkeznek, és Letenye átkelőnél lépik át a magyar-horvát határt. Ez a leggyorsabb átkelési pont is egyben, de ha valaki mégis máshol, más irányból közelítene még 6 határátkelő közül választhat. Bővebben: https://www.utinform.hu/hataratkelok/   Nyáron előfordul, hogy Letenye nagyon terhelt és sokat kell várni az átlépésre, ilyenkor érdemes a 7-es főút felől közelíteni az autópálya helyett vagy pedig Berzence, Barcs irányából.

A horvát autópályákra nincs egységes matrica rendszer. A pályadíjat szakaszonként kell fizetni a nagyobb tengerparti nyaraló övezetek irányába, ezt akadálytalanul rendezhetjük kézpénzzel vagy bankkártyával is. Erről részletes tájékoztatást adnak a horvát autópálya kezelők:

http://hac.hr/sites/default/files/hac%20LETAK%20HU.pdf

https://bina-istra.com/en/

https://www.arz.hr/en/tolls/vehicle-categories

Egyéb hasznos hírek a horvát útinform oldalán találhatók: https://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions

Személyautókra vonatkozó általános sebességkorlátozások:

autópályán: 130 km/h
autóúton: 110 km/h
lakott területen kívül: 90 km/h
lakott területen belül: 50 km/h

Jó tudni:

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 192

 A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon!

Tűzoltóság: 193

Mentők: 194

Általános segélyhívó: 112

Horvát autóklub: 1987  és telefonos appja: https://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info

EU betegbiztosítási kártyát minden körülmények között vigyük magunkkal és külön felhívjuk a figyelmet az utasbiztosítás kötésére! A kettő együtt nagyon hasznos lehet, ha bajba kerülünk elsőnek erre támaszkodhatunk, így az egészségügyi ellátással sem lesz kellemetlenségünk.

Az EU roaming bevezetés óta egységes mobilinternet tarifával használhatjuk az Unión belül hazai adatkeretünket. Így nem árt – még ha tudjuk is úti célunkat – hogy közben használjuk telefonunk GPS-ét. Többlet költséggel ez nem jár, ám ismeretlen utakon amúgy is jól jöhet. Az intelligens térképes appok előre jelzik a beleseteket és torlódásokat így már előre szólnak hol érdemes esetleg eltérni az eredetileg kijelölt útvonaltól. Sok időt, bosszúságot és benzint spórolhatunk így!

Korábban már írtuk, hogy európai gyakorlat szerint az autópályák mellett mindig drágább az üzemanyag. Itt is jó, ha pihenőnket egy közeli kisvárosban töltjük és közben inkább ott tankolunk meg. A leggyakoribb és legismertebb töltőállomások: Shell, OMV, BP. Használjuk a Google maps-t benzinkút jelző funkcióját, sokat spórolhatunk utunk során már ezzel a kis odafigyeléssel! Az aktuális átlag árakat a Magyar Autóklub weblapján megnézheti: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/uzemanyagarak-europaban/

Horvátországba útlevél nélkül utazhatunk érvényes személy igazolvánnyal is és természetesen szintén érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznünk. Nemzetközi zöldkártya kötelező. Indulás előtt díjtalanul kérhetünk választott KGFB biztosítónktól ilyet.

Konzuli szolgálat egyéb információi: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag