Északi szomszédunk Szlovákia. Több lenyűgöző turistaparadicsom található az Alacsony Tátrában, és mivel közel is van hazánkhoz, így autóval a legkönnyebb ezeket a helyeket megközelíteni. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert pár órányi autózás árán már ott is lehetünk, de fontos betartani a szlovákiai szabályokat, ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

szlovakia autóutakSzlovákiával nagyon hosszú közös határszakasza van Magyarországnak, ezért a legtöbb határátkelőhely is ezen a szakaszon található, összesen 23. Bővebben: https://www.utinform.hu/hataratkelok/  Minden túrabeszállót érdemes megnézni, hogy melyik határátkelőhöz esik a legközelebb és ott érdemes átmenni.

Egész Szlovákia területén az autópálya használata díjköteles! Ezért ajánljuk az e-matrica vásárlását még indulás előtt, ugyanis felragasztós matrica rendszer néhány éve már megszűnt, így a határátkelőkön nem lehet külön pályamatricát vásárolni! E-matricát itt lehet megvenni: https://eznamka.sk/selfcare/purchase/?sessionexpired=False&frompayment=False

Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 130 km/h, településeken 50 km/h, gyorsforgalmi utakon 90 km/h! Autópálya, autóút településeket érintő szakaszán max. 90 km/h, min. 65 km/h. Ezek a sebességkorlátozások nem térnek el a térség többi országától.

Jó tudni:

EU betegbiztosítási kártyát minden körülmények között vigyük magunkkal és külön felhívjuk a figyelmet az utasbiztosítás kötésére! A kettő együtt nagyon hasznos lehet, ha bajba kerülünk elsőnek erre támaszkodhatunk, így az egészségügyi ellátással sem lesz kellemetlenségünk.

Az EU roaming bevezetés óta egységes mobilinternet tarifával használhatjuk az Unión belül hazai adatkeretünket. Így nem árt – még ha tudjuk is úticélunkat – hogy közben használjuk telefonunk GPS-ét. Többlet költséggel ez nem jár, ám ismeretlen utakon amúgy is jól jöhet. Az intelligens térképes appok előre jelzik a beleseteket és torlódásokat így már előre szólnak hol érdemes esetleg eltérni az eredetileg kijelölt útvonaltól. Sok időt, bosszúságot és benzint spórolhatunk így!

Korábban már írtuk, hogy európai gyakorlat szerint az autópályák mellett mindig drágább az üzemanyag. Itt is jó, ha pihenőnket egy közeli kisvárosban töltjük és közben inkább ott tankolunk meg. A leggyakoribb és legismertebb töltőállomások: Shell, OMV, BP. Használjuk a Google maps-t benzinkút jelző funkcióját, sokat spórolhatunk utunk során már ezzel a kis odafigyeléssel! Az aktuális átlag árakat a Magyar Autóklub weblapján megnézheti: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/uzemanyagarak-europaban/

Szlovákiába útlevél nélkül utazhatunk érvényes személy igazolvánnyal is és természetesen szintén érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznünk. Nemzetközi zöldkártya kötelező. Indulás előtt díjtalanul kérhetünk választott KGFB biztosítónktól ilyet.

A megengedett véralkoholszint 0 ezrelék, azaz zéró tolerancia van érvényben.

Téli időszakban a téli gumi használata kötelező, a hólánc használatát minden útszakaszon táblák jelzik, amit kötelező betartani! Ha légi mentésre kerül a sor, 2006 óra már fizetős! Mindenki jól gondolja meg megéri-e nem betartani az előírásokat. További hasznos információkat a konzuli szolgálat oldalán talál, beleértve a Magas és Alacsony Tátrára vonatkozó turista információkat is.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia