blank
 
 

A rendszerváltást követő közlekedésfejlesztéseknek hála az M1 autópálya Magyarországot még jobban elérhetővé tette a nyugat számára. 1990 után rohamos ütemben valósult meg az 1-es főút autópályával való kiváltása. Így nem csak Ausztria, hanem

Németország is sokkal közelebb került hozzánk időben, mint ezelőtt bármikor. Repüléssel igaz még mindig gyorsabb elérni Németországot, de komoly versenytárs az autós utazás lehetősége is!

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

Magyarországról a legegyszerűbb és leggyorsabb útvonal Németországba Ausztrián át vezet. Az osztrák határt az M1-es autópályán haladva Hegyeshalom után érjük el. Itt még mindig Bécset követve az A4-es autópályán keresztül érjük el. Fontos, hogy határátlépés előtt vásároljuk meg az osztrák pályamatricát. (Erről bővebb információt az ausztriai autós cikkünk alatt talál.) Bécshez közeledve nem kell a városba bemennünk, jól kitáblázva előre jelzik Linz városát és a legfontosabb A1-es autópálya irányát kell innentől néznünk. Autóval Linz csupán 4 óra 30 perc, közben Bécsen kívül még olyan ismert városokat is érintünk, mint Sant Pölten, Melk és Amstetten. A német-osztrák határvonalon a leggyorsabb átkelési pont Passaunál illetve Salzburgnál van. Linz és Passau között több fontos közlekedési úton is áthaladunk: A25, A8 és A3 autópályák. Ha pedig Salzburg felé vesszük az irányt akkor kövessük tovább az A1 autópályát!

Hasznos tippek németországi utakhoz!

Németország teljes autópálya térképe itt tölthető le : http://www.autobahnatlas-online.de/AutobahnkarteOhneAS.pdf

Azt talán sokan már tudják, hogy Németországban az autópályák ingyenesek és sebességkorlátozás sincs rajtuk nagy általánosságban! Azonban mindig érdemes figyelni az infótáblákat, mert előfordulhatnak útfelújítások és ezzel együtt járó forgalomkorlátozások! Egész Németországban kiváló minőségű és kellő sűrűségű és hatalmas az úthálózat, csak a teljes autópálya hossz eléri a 12.200 km-t. És természetesen főútvonalak, alsóbbrendű kisebb utak, elkerülők ebben a számban nincsenek benne. Kijelenthető, hogy kiválóan lehet közlekedni gépkocsival az egész országban. Most is számos építkezéssel szembesülhetünk.

Egyértelmű jelzésekkel találkozhatunk a főútvonalakon is.

A német útinform-on bővebben tájékozódhat: https://www.adac.de/reise_freizeit/verkehr/default.aspx?ComponentId=49269&SourcePageId=62927

Hasznos tippek németországi utakhoz!Hasznos tippek németországi utakhoz!

Autópályákon kívüli sebességhatárok:

Lakott területen belül személygépkocsival 50 km/h vagy 30 km/h, főútvonalon 100 km/h vagy 70 km/h. Személygépkocsi utánfutóval: lakott területen belül 50 vagy 30 km/h, főútvonalon 80 km/h, autópályán 100 km/h. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek lakott területen 60 km/h, főútvonalon szintén 60 km/h, autópályán 80 km/h sebességgel közlekedhetnek!
Környezetvédelmi zónák:

Az EU Tanácsa 199/30/EK irányelvének értelmében Németországban egyes városokban behajtási tilalmat rendeltek el azon gépjárművekkel szemben, amelyek nem rendelkeznek a rendelet szerinti finompor-határérték betartását igazoló matricával! Ezen városok a következők: Berlin, Köln, Hannover, Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannhaim, Stuttgart, Schwabisch-Smüd, Tübingen, Bochum, München, Ausburg, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Mühlacker, Pforzheim, Regensburg, Reutlingen, Nürnberg, Herrenberg. A rendelkezés vonatkozik a Németországba utazó külföldi turistákra is! Aki ennek nem tesz eleget és mégis behajt 40 eurós bírságra számíthat!

Jó tudni:

Az EU roaming bevezetés óta egységes mobilinternet tarifával használhatjuk az Unión belül hazai adatkeretünket. Így nem árt – még ha tudjuk is úti célunkat – hogy közben használjuk telefonunk GPS-ét. Többlet költséggel ez nem jár, ám ismeretlen utakon amúgy is jól jöhet. Az intelligens térképes appok előre jelzik a beleseteket és torlódásokat így már előre szólnak hol érdemes esetleg eltérni az eredetileg kijelölt útvonaltól. Sok időt, bosszúságot és benzint spórolhatunk így!
Korábban már írtuk, hogy európai gyakorlat szerint az autópályák mellett mindig drágább az üzemanyag. Itt is jó, ha pihenőnket egy közeli kisvárosban töltjük és közben inkább ott tankolunk meg. A leggyakoribb és legismertebb töltőállomások: Shell, OMV, BP. Használjuk a Google mapst benzinkút jelző funkcióját, sokat spórolhatunk utunk során már ezzel a kis odafigyeléssel!
Néhány hasznos tipp tankoláshoz: https://www.adac.de/verkehr/tanken-kraftstoff-antrieb/

És itt pedig a teljes kúthálózatot is megnézhetjük az aktuális benzinárakkal együtt: https://hu.gas-globe.com/
Németországba útlevél nélkül utazhatunk érvényes személy igazolvánnyal is és természetesen szintén érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznünk. Érdekes módon nem kérnek nemzetközi zöldkártyát, azonban a kellemetlenségek elkerülése miatt inkább vigyük magunkkal. Indulás előtt díjtalanul kérhetünk választott KGFB biztosítónktól ilyet.

Autós segélyhívó szám:: 0180-222222; Rendőrség: 110; Mentők: 110; Tűzoltók: 112
Megengedett véralkoholszint: 0,5 ezrelék, tehát lazább, mint nálunk!
Németországban a biztonsági öv minden utasnak kötelező! 4 éven aluli gyermek csak biztonsági gyermekülésben, 12 év alatti gyermeknek kötelező az ülésmagasító használata!
Nagyon fontos, hogy az évszaknak mindig felkészült autóval vágjunk neki, már külön felhívtuk a figyelmet milyen fontos főleg téli időszakban betartani az osztrák és a német előírásokat is: hólánc, téli gumi és megfelelő műszaki állapotú autó elengedhetetlen a biztonságos utazáshoz!