Csehország ugyan kicsit messzinek tűnik autóval , de könnyen elérhető pár órás utazással Európa egyik ékszerdoboza. Morvaország kis középkori települései, dimbes-dombos tájai, Prága vára és a Károly híd mind vonzóbbak a turisták körében, és kezdik felfedezni értékeit. Irány Csehország autóval!

Megközelíthetőség, autópálya információk, határátlépés, sebességhatárok:

Csehországi autópályákCsehországot két irányból célszerű megközelíteni, Ausztrián keresztül vagy Szlovákián át. Ausztriát inkább ajánljuk a jobban kiépített autópályák és egyéb útkapcsolatok miatt, itt Bécs irányt kell nézni, majd eldönthetjük, hogy Brno felé megyünk tovább Prága irányába vagy Ceske Budejovice felé. Szlovákián keresztül Brno csupán 3 és fél óra. Ha Ausztrián át megyünk Budapestről indulva Bécs irányába, majd pedig Ceske Budejovice felé haladva érhetjük el az ország fő gerincútját, ami Prága felé visz tovább. Ha Szlovákián keresztül közelítünk, akkor Pozsony irányát kell nézni az M1-esen 166 számú kijárat =>Pozsony E65/E75/M15 felé és Pozsonynál már Brnot (D2 jelzésű autópálya).

Jó tudni, hogy sajnos az évek óta folyó felújítási munkák a Prága – Brno autópálya szakaszon még mindig nem készültek el! Ez kb egy 200 km-es szakaszt érint. Nagy a torlódás, sok a sebességkorlátozás és az útszűkület. Fokozott türelemmel vezessünk.

Az autópálya hálózat még meglehetősen hiányos, nem mindenhol egybefüggően autópálya az út, ahol haladunk. Folyamatosan és szakaszosan építik ezeket, így évről-évre egyre javul a helyzet. Mindenképpen figyelni kell az utak jelzéseit, sebességkorlátozásokat és tereléseket.

Az autópályák fizetősek és matrica rendszerrel működnek, elektronikusan egyelőre nem lehet útdíjat megváltani. Magyarországon az osztrák határ menti benzinkutaknál van lehetőség forintért venni cseh és egyúttal osztrák pályamatricát. Cseh matricából 10 napos, 30 napos és éves közül választhatunk. A legnépszerűbb a 10 napos matrica, ami kb 4590 Ft http://www.motorway.cz/stickers

Fontos! Mérik az autópályákon a követési távolságot, ami 70 m! Ha ezt nem tartjuk be, akkor súlyos büntetést kaphatunk. Ugyanilyen fontos, hogy a lejárt érvényességű matricát a szélvédőről távolítsuk el, ezt fokozottan ellenőrzik.

Az ország autópályái: https://pragaclub.hu/hellopraga.hu/wp-content/uploads/2019/01/cseh-autopalya.png

Személygépkocsi lakott területen belül: 50 km/h

Lakott területen kívül, egyéb úton: 90 km/h

Autópályán és autóúton 130 km/h

Külön felhívnánk a figyelmet, hogy a turisták által frekventált városok óvárosi részébe nem lehet behajtani, csak külön behajtási engedéllyel. De mindenhol találunk külső, nagyobb parkolókat közel a látnivalókhoz. Ezek használatát erősen ajánljuk.

Jó tudni:

EU betegbiztosítási kártyát minden körülmények között vigyük magunkkal és külön felhívjuk a figyelmet az utasbiztosítás kötésére! A kettő együtt nagyon hasznos lehet, ha bajba kerülünk elsőnek erre támaszkodhatunk, így az egészségügyi ellátással sem lesz kellemetlenségünk.

Csehországban november 1-től március 31-ig kötelező a téli gumi, a hegyvidéki részeken a hólánc is! Az ország jelentős része hegyvidéki. Téli körülmények között a jól felszerelt autó életet menthet, ezért ellenőrizzük indulás előtt, hogy meleg takaró, termosz meleg tea, elakadásjelző háromszög, zseblámpa, elemek és meleg ruha van az autóban. Ne felejtsük el a mobiltelefonjainkat feltölteni, hogy szükség esetén segítséget tudjunk hívni.

Általános segélyhívó: 112

Az EU roaming bevezetés óta egységes mobilinternet tarifával használhatjuk az Unión belül hazai adatkeretünket. Így nem árt – még ha tudjuk is úticélunkat – hogy közben használjuk telefonunk GPS-ét. Többlet költséggel ez nem jár, ám ismeretlen utakon amúgy is jól jöhet. Az intelligens térképes appok előre jelzik a beleseteket és torlódásokat így már előre szólnak hol érdemes esetleg eltérni az eredetileg kijelölt útvonaltól. Sok időt, bosszúságot és benzint spórolhatunk így!

Korábban már írtuk, hogy európai gyakorlat szerint az autópályák mellett mindig drágább az üzemanyag. Itt is jó, ha pihenőnket egy közeli kisvárosban töltjük és közben inkább ott tankolunk meg. A leggyakoribb és legismertebb töltőállomások: Schell, OMV, MOL,  és helyi kúthálózatok. Használjuk a Google maps-t benzinkút jelző funkcióját, sokat spórolhatunk utunk során már ezzel a kis odafigyeléssel! Az aktuális átlag árakat a Magyar Autóklub weblapján megnézheti: https://www.autoklub.hu/klub/klubinform/uzemanyagarak-europaban/

Csehországba útlevél nélkül utazhatunk érvényes személy igazolvánnyal is és természetesen szintén érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznünk. Nemzetközi zöldkártya nem kötelező. 30 napnál hosszabb egybefüggő tartózkodás lejelentés köteles a rendőrségen, kivéve ha ezt a szállásadó megteszi.