Népszerű úti cél nyugati szomszédunk Ausztria, közelsége miatt sokan választják az autót, mint kényelmes és kellemes utazási formát. Ebben a cikkünkben szeretnénk hasznos tanácsokkal szolgálni Ausztriába utazni vágyó ügyfeleinknek és érdeklődőknek egyaránt.

Megközelíthetőség, autópálya matricák és egyéb fizetős útszakaszok, határátkelők:

Osztrák autópályaAusztriát legegyszerűbben Magyarország felől az M1-es autópályán érhetjük el, a határátkelő előtti utolsó autós / kamionos parkoló Mosonmagyaróvárnál található. Osztrák autópálya matrica szinte minden benzinkútnál vásárolható, de ez a határ előtti utolsó lehetőség! Itt akár forintban, de euróban is fizethetjük a kívánt időtartamra: 2019-ben a 10 napos matrica 9,20 EUR/személygépkocsi és 5,30 EUR/motorkerékpár, a 2 hónapos matrica 26,80 EUR / személygépkocsi és 13,40 EUR/motorkerékpár, de vásárolható éves matrica is 89,20 EUR illetve 35,50 EUR árakon. Matricakereső pontok: https://www.asfinag.at/toll/vignette/toll-sticker/faq/   A matricát mindig a szélvédő belső oldalán, a bal felső sarokba vagy a visszapillantó tükör mögé ragasszuk!

Hamarosan Ausztriában is bevezetésre kerül az elektronikus autópálya matrica rendszer, ezzel kiváltható a szélvédőre ragasztható matrica és az üvegvakarás is. Az online matrica időtartamai és árai megegyeznek a klasszikus felragasztós változatával. Legegyszerűbben itt vásárolhat online matricát: https://shop.asfinag.at/en/  Egyszerűen ki kell választani, hogy személyautóra vagy motorkerékpárra szeretnénk vásárolni, majd az időtartamot, és meg kell adni a rendszámot és a forgalomba helyezés országát, valamint egy e-mail címet. Amint ez megvan az oldal átirányít az online fizetési rendszerre.

Egyéb hasznos információk az e-matricáról: https://www.asfinag.at/toll/vignette/digital-vignette/

Továbbá fontos tudni, hogy Ausztriában vannak egyéb díjköteles útszakaszok is, amik nem feltétlenül autópályák! Itt külön díjfizetési kötelezettség van, melyek a következők: Alberg-alagút; Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauren út, Gerlos alpesi út, Großglockner alpesi út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn autópálya (Gleinalm alagút), Pyhrn-autópálya (Bosruck alagút), Silvretta alpesi út, Tauern-autópálya (Tauern és Katschberg alagút), Timmelsjoch alpesi út, Villachi alpesi út – Dobratsch, Karawanken alagút. Bővebb információ: https://www.asfinag.at/toll/route-and-digital-section-toll/

Nagyon fontos, hogy a Hörbranz és Hohenems közötti határszakaszon minden 3,5 tonna alatti gépjármű csak érvényes osztrák pályamatricával közlekedhet!

Ha mégsem Hegyeshalomnál szeretnénk átlépni, választhatunk még 16 másik lehetőség közül is, ezekről bővebben itt olvashatnak: https://www.utinform.hu/hataratkelok/

 Sebességhatárok:

Személyautóval és motorkerékpárral lakott területen kívül és országúton 100 km/h, lakott területen belül a települési táblák között 50 km/h, autópályán pedig 130 km/h, ugyanez érvényes a lakókocsikra is 3500 kg-ig.

Itt fontos megjegyezni, hogy Ausztriában és a többi EU-s országban sem érdemes a sebesség határokat átlépni, mivel egy EU-s rendelet alapján az adott ország rendőrsége megkeresi a magyar kollégáit és ők kiadják a járművezető adatait..

Jó tudni:

Külföldi jogosítvány egy évre jogosítja fel a gépjármű vezetőjét arra, hogy Ausztriában autót vezessen. Minden EGT és EU országból származó jogosítvány érvényes Ausztriában is, de a más országokból érkezőknek szükségük van egy nemzetközi jogosítványra, ha nincs más erre vonatkozó rendelkezés, de sokszor elég csak egy német nyelvű hivatalos fordítás a jogosítványról. Bővebb információ: https://www.arboe.at/

Sebességkorlátozások, útépítések, terelések bármikor előfordulhatnak, ezért hasznos, ha ismeretlen helyen használjuk a telefonunk vagy autónk beépített GPS-ért, ez azért is jó, mert sokféle alkalmazást használhatunk és szinte mindegyik előre jelzi a torlódásokat és felkínál alternatív kerülőutakat is!  Az előre jelzett útépítések és terelések listáját az osztrák útinform oldalán megnézhetjük: https://www.asfinag.at/traffic/traffic-infos/

Tankolásnál ismert jelenség, hogy autópálya mellett mindig drágább az üzemanyag ára, ezért érdemes lehet néha kisebb kitérőket tenni, amikor amúgy is pihenőt iktatnánk be. A Magyarországon ismert kúthálózatok ugyanúgy megtalálhatók: OMV, Schell, MOL, de van Aral, BP, Avanti. Használjuk a Google maps-t benzinkút jelző funkcióját, sokat spórolhatunk utunk során már ezzel a kis odafigyeléssel!

Bécsben kifejezetten szerencsések vagyunk, mert van benzinár kereső: https://hu.tankbillig.in/index.php?lat=48.2077&long=16.3705 megmutatja a környékünkön hol éri meg tankolni!

Télen Ausztriában kötelező a téli gumi használata! A határt már csak ezzel léphetjük át.

Táblával jelzett helyeken kötelező a hólánc használata, így mindig ellenőrizzük van e nálunk és ha van, akkor működik is-e. Persze ez nem elég, tudni kell felszerelni is, ezért érdemes gyakorolni nehogy éles helyzetben érjen kellemetlenség minket! A megfelelően felkészített autó életet menthet, ezért mindig ellenőrizzük a kötelezőket indulás előtt: gumik (téli gumi!) guminyomás, fényszórók, ablaktörlők, fűtés, üzemanyag szint és olajszint, fékek… nem árt, ha forró ital és néhány pléd is kerül a csomagtartóba, ahogy kötelező a fényvisszaverő sárga mellény, elakadásjelző háromszög, zseblámpa, elemek és a kerékcseréhez szükséges felszerelés. Az aktuális időjárást ezen az oldalon ellenőrizheti: https://www.zamg.ac.at/cms/de/aktuell

Az osztrák útinform telefonos app-ja itt tölthető le: https://www.asfinag.at/stat/microsite_app/microsite_app.html